HomeHome  CalendarCalendar  Kako koristiti ovaj Forum?Kako koristiti ovaj Forum?  TražiTraži  Lista članovaLista članova  Grupe korisnikaGrupe korisnika  RegistracijaRegistracija  Login  

Share | 
 

 Basset hound

Go down 
AutorPoruka
Admin
Admin
avatar

Broj komentara : 102
Join date : 2009-06-18
Age : 23
Mjesto : Bijeljina/R.Srpska

KomentarNaslov komentara: Basset hound   Fri Jun 19, 2009 11:35 pm

Baset (Basset Hound – FCI:163)


Standard FCI-Standard No 163/05.03.1998/GB


Spada u 6. grupu, odeljak 1.3. - mali psi sa radnim ispitom

Opšti izgled:

Niskonogi pas pozamašne mase, izbalansiran, punog kvaliteta. Poželjna je značajna količina slobodne kože.

Karakteristike:
Pouzdan gonič potekao od starih krvnih linija, koji lovi svojim nosem, pas za hajke, ima dubok, melodičan glas i sposoban je da radi u polju sa velikom izdržljivošću.

Narav:
Hladnokrvan, nikada agresivan ili plašljiv, privržen.

Glava i lobanja:
Zaobljena, blagog stopa, izražena kvrga potiljka. U predelu obrva srednje širine, blago se sužava ka njušci. Opšta osobina njuške je da je suva, ipak ne špicasta, nosnik je gotovo paralelan sa linijom lobanje i neznatno je duži od razmaka od stopa do kosti potiljka. Na čelu i grlu mogu postojati srednje veliki nabori kože. U svakom slučaju koža na glavi treba da bude toliko slobodna da je glava okruglasta kada se gleda od napred. Gornje usne znatno preklapaju donje. Nos potpuno crn, osim kod pasa svetle boje. Kod smeđe boje pasa nos sme biti boje jetre. Velike i dobro otvorene nozdrve smeju malo prelaziti usne.

Oči:
Romboidne, nisu ni upale ni buljave. Tamne, kod svetlih pasa smeju biti različitih tonova, sve do srednje smeđe. Miran, ozbiljan izraz. Vidljivo je crvenilo trećeg očnog kapka, ali ne preterano. Svetle ili žute oči su nepoželjne.

Uši:
Usađene nisko, tačno ispod linije očiju. Duge, ali ne preterano, protežu se do vrha korektno duge njuške. Celom dužinom uske i zavijene prema unutra, vrlo savitljive, fine i baršunaste.

Usta:
Jaka čeljust, sa savršeno ispravnim i potpunim ugrizom, pri čemu gornji zubi čvrsto preklapaju donje i grade prav ugao sa vilicom.

Vrat:
Mišićav, pravilnog luka, dugačak.

Prednji deo:
Plećke dobro koso položene unazad. Ramena nisu "teška". Kratke, snažne prednje noge sa jakim kostima. Laktovi nisu okrenuti ni unutra ni prema van, već leže čvrsto uz telo. Gornji deo podlaktice postavljen blago pod telo, ali ne tako da onemogućava slobodno kretanje. Noge se u kretanju ili mirovanju ne smeju dodirivati. Posmatrano od napred, predgrudi dopiru do pregiba podlaktice. Maksimalno je nepoželjna preterana uzglobljenost. Na došaplju se nalaze kožni nabori.

Telo:
Dugo i sveukupno duboko. Izražena grudna kost. Grudi nisu uske ali nisu ni nesrazmerno duboke. Rebra dobro zaobljena i dobro zasvođena, postavljena daleko unazad, bez deformacija. Leđa prilično široka, ravna. Greben i karlica približni u istoj ravnini, pri čemu slabine smeju biti blago uzdignute. Leđa ne trebaju biti preterano duga između grebena i karlice.

Zadnji deo:
Vrlo mišićav i izražen. Posmatran otpozadi gotovo ima oblik kugle. Skočni zglob je nizak, došaplje blago podvučeno pod telo, ali nije okrenuto ni unutra ni napolje. Mogu postojati nabori, a na zadnjem delu skočnog zgloba postoji mali kožni džep, nastao od slobodne kože.

Šape:
Masivne, dobro uzglobljene i sa izraženim jastučićima. Prednje šape su usmerene prema napred ali mogu biti i okrenute blago u polje. U svakom slučaju pas stoji korektno, pri čemu je telesna masa ravnomerno raspoređena na prste i jastučiće, tako da šape ostavljaju trag velikog psa.

Rep:
Dobro usađen, prilično dugačak, jak u korenu, sužava se ka vrhu. Na donjoj strani odlakan je sa malo oštre dlake. U kretanju, rep je nošen uzdignuto u blagom sabljastom luku, ali nikako zavijen ili prebačen preko tela.

Kretanje:
Izuzetno značajno. Meko, tečno kretanje sa velikim iskorakom i velikom potisnom snagom. Kolena i skočni zglobovi ne smeju nikada u kretanju biti kruti, takođe, prsti se ne smeju vući po zemlji.

Dlaka:
Ravna, kratka i gusta, ne previše fina. Obrisna crta ravna, bez duže dlake. Duga mekana dlaka je vrlo nepoželjna.

Boja:
Uobičajena crna - bela - smeđa (trobojan) ili limun bela (dvobojan). Dozvoljena je svaka druga priznata boja goniča.

Veličina:
Visina grebena 33-38 cm.

Greške:
Svako odstupanje od gore navedenog smatra se greškom čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.
Svaki pas koji pokazuje psihičku ili abnormalnost u ponašanju treba da se diskvalifikuje.Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://animalclub.bosnianforum.com
 
Basset hound
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
 :: Rase pasa/Pasmine :: FCI VI-
Idi na: