HomeHome  CalendarCalendar  Kako koristiti ovaj Forum?Kako koristiti ovaj Forum?  TražiTraži  Lista članovaLista članova  Grupe korisnikaGrupe korisnika  RegistracijaRegistracija  Login  

Share | 
 

 Posavski gonic

Go down 
AutorPoruka
Admin
Admin
avatar

Broj komentara : 102
Join date : 2009-06-18
Age : 23
Mjesto : Bijeljina/R.Srpska

KomentarNaslov komentara: Posavski gonic   Fri Jun 19, 2009 11:37 pm

POSAVSKI GONIč
Standard 154. od 19.01.1973.

Dobar, vrlo otpopran gonič, naročito za lov na zeca i lisicu. Može se upotrebljavati i kao krvosljednik. Njegova čvrsta konstitucija pogodna je za lov u prostranim šumskim područjima Posavine s mnogo šiblja. Svrstan je u 6. FCI skupinu Goniči i srodne pasmine, sekciju 1.2 Srednji goniči, s radnim ispitom.
Na fresci slikara Vincenta iz Kastva 1494. u Marijinoj kapeli u Beramu kod Pazina /središnja Istra/ slikar obogačuje religiozne scene motivima iz prirode koja ga okružuje.

Na upečatljivoj slici koja pokazuje povorku Sveta tri kralja, nalaze se brojni psi, među njima brakoidni kratkodlaki crvenkastožuti pas visećih ušiju koji vjerovatno odgovara posavskom goniču.
Biskup Petar Bakić iz đakova nabraja i opisuje u svojem izvješču na latinskom jeziku sve životinje koje su 1719. postojale u njegovoj biskupiji. Među raznim psima opisuje crvenkasto-žučkastog psa s bijelim oznakama na glavi, vratu, na prsima, dalje na udovima i na repu; sa svojom veličinom od 4 pedlja (48 cm) ovaj pas u velikoj mjeri odgovara današnjem posavskom goniču.
Godine 1854. veterinar Franjo Bertić odgovoran za ergelu u đakovu oipisuje kao i Biskup 140m godsina prije, crveno-žutog goniča s bijelim oznakama.
Godine 1924. psi ove pasmine bili su prvi puta prikazani na izložbi pasa.
U svojoj brošuri o razvoju kinologije u Sloveniji (1970) Jože Kirsten izvješčuje da su prije Prvog svjetskog rata Slovenci kupovali u Istri posavske goniče pod imenom "BOSKINI".
Prvi upisi u Hrvatsku rodovnu knjigu potječu iz 1929. godine.
FCI je priznao ovu pasminu 08.04.1955.
Kako je prvi standard sadržavao grešku u nazivu pasmine, današnji važeći standard potiče tek iz 1969. godine s pravilnim nazivom ovog psa, ovo ime naglašava porijeklo pasmine iz prostrane gusto pošumljene doline Save južno od Zagreba (Posavina).
Sudjelovao u nastanku, pored naših istarskig goniča, brojnih evropskih pasmina pasa.

Opći izgled:
čvrst pas srednjih proporcija; njegovo crveno, crvenkasto ili pšeničnožuto krzno posjeduje na glavi, oko vrata, na prsima, dolje na udovima i na kraju repa bijele oznake. Glasa se visokim i daleko čujnim lavežom.
Važne proporcije:
Duljina tijela veća je od visine grebena za 11-13%.
Ponašanje/temperament:
Poslušan, svojemu gospodaru vrlo privržen; posjeduje izvrsne karakterne osobine uz umjereno živahan temperament. Strastven je lovac.

Glava:Duga i uska, duga 20-24 cm.
Lubanjski dio:
Lubanja:Sa strane gledano, čelo je blago zaobljeno. Gledano odozgo, lubanja je ovalnog oblika i nije suviše široka. čeona brazda i zatiljni greben su izraženi.
Stop:Vidljiv ali nije jako izražen.
Predio lica:Njuška:?iroka, crna, crnkasta ili tamnosmeđa.
Nosni hrbat:Sa strane gledano, smije biti blago zaobljen.
Gubica:Prilično duga, u svojoj cijeloj duljini ravnomjerno razvijena.
Usne:Srednje debljine, napete; gornja usna blago prekriva donju; kut usana dobro je zatvoren. Pigmentacija je tamna ili crna.
Zubi:Snažni, potpuno i pravilno škarasto zubalo.
Oči:Velike, s dobro priljubljenim očnim kapcima. ?arenica tamne boje. Pogled je bistar.
Uši:Viseće, dobro priljubljene uz obraze, plosnate, tanke, na vrhu zaokružene. Povučene prema naprijed duž nosnog hrpta, uši dopiru do kuta usana.
Vrat:Gledano sa strane, gornja linija blago je zaobljena. Koso položen, srednje duljine i mišičav. Koža je napeta.
Tijelo:
Gornja linija: Ravna.
Greben: Izražen.
Leđa: Duga.
Slabine:Srednje duljine, široke, mišićave, snažne i dobro nasađene na sapi.
Sapi: Mišićave, blago zaokružene, umjereneo padajuće. Kukovi jedva vidljivi.
Prsa: Duga, široka i duboka. Rebra zaobljena. Predprsje srednje široko. Vrh prsne kosti nije jako izražen.
Trbuh i trbušne slabine: Trbuh usukan, trbušne slabine slabo razvijene.
Rep: U nastavku gornje leđne linije, u korijenu debeo; srednje duljine; dopire najviše do skočnog zgloba; nošen sabljasto. Bujno odlakan; četkast rep s duljom dlakom na donjoj strani je dozvoljen.
Udovi:
Prednji udovi: Općenito: Snažna koštana struktura. Sprijeda gledano široki, ravni i uspravni; gledano sa strane, od gore prema dolje blago nagnuti prema naprijed.
Ramena: Lopatica koso položena, duga, mišičava i dobro pričvršćena uz prsa.
Nadlaktica: Snažna i mišičava.
Lakat: Ni zakrenut prema van, niti priljubljen uz prsa.
Podlaktica: Uspravna.
Zglob došaplja:Umjereno izražen.
Došaplje: Kratko, vrlo blago povijeno.
?ape: Prsti tijesno priljubljeni, prije mačje nego zečje. Jastučići na tabanu i prstima otporni i elastični. Nokti snažni, poželjno pigmentirani.

Stražnji udovi:
Općenito: Sa strane gledano, od gore prema dolje blago nagnuti prema naprijed.
Natkoljenica: Srednje duljine, široka, mišičava.
Koljeno: ?iroko.
Potkoljenica: Dulja od natkoljenice, koso položena.
Skočni zglob:Snažan.
Došaplje: Uspravno i srednje duljine. Ako su prisutni, čaporci moraju biti odstranjeni.
?ape: Poput prednjih.
Hod: Pravilan, tečan, umjereno živahan.
Koža: Elastična, na cijelom tijelu dobro priljubljena, bez nabora.
Krzno:
Kakvoća dlake: Duljine 2-3 cm, kruta, gusta i ravna. Trbuh je dobro odlakan. Na doljnjoj strani trbuha, na stražnjoj strani udova i na donjoj strani repa dlaka je nešto dulja.
Boja dlake: Boja je pšenično crvenkasta u svim mogućim nijansama, nikada kestenjasto ili čokoladno smeđa. Bijele oznake poprimaju na glavi oblik zvijezde, lise ili prostranije bijele mrlje; na vratu one tvore ili ovratnik ili oznaku na donjoj strani; daljnje bijele oznake nalaze se na predprsju, ispod trbuha, dolje na udovima i na vrhu repa. Bijele oznake poželjne su na svim opisanim mjestima, ali ne smiju nikako zauzimati više od jedne trećine cjelokupne površine tijela.

Veličina:
Visina grebena: 46-58 cm.
Idealna visina za mužjake: 50 cm.
Idealna visina za ženke: 48 cm.

Greške:
Svako odstupanje od više navedenih točaka mora se smatrati greškom, vrednovanje koje bi trebalo biti u skladu sa stupnjem odstupanja.

Lake greške:
Nedovoljna pigmentacija vidljivih sluzokoža, nesrazmjer imeđu visine grebena i duljine tijela, istureni laktovi, okrugla rebra, bačvasta rebra, udovi sprijeda i straga postavljeni ispod tijela, iIzrazito nakošeno prednje i stražnje donožje, krive podlaktice, jako odstojeći laktovi

Diskvalifikacijske greške:
Veličina ispod ili iznad propisane,, vrlo šiljasta, pri nosu predebela, iskrivljena gubica, prekratke uši, uspravne uši, vrlo visoko ili vrlo nisko nasađene,, staklene oči,, preduga dlaka,, rep u obliku kuke, rep zakrenut u stranu, prisustvo zastavice, svaka oznaka druge boje osim bijele izrazito je nepoželjna, naročito sivkaste ili crvenkaste oznake, prekratka gubica (brakignacija), predgriz ili podgriz, svaki drugi znak degeneracije u zdravstvenom smislu

N.B. Mužjaci moraju posjedovati dva očigledno normalno razvijena testisa, koji su u potpunosti spušteni u skrotumu.Na vrh Go down
Vidi profil korisnika http://animalclub.bosnianforum.com
 
Posavski gonic
Na vrh 
Stranica 1/1

Permissions in this forum:Ne možete odgovoriti na teme ili komentare u ovom forumu
 :: Rase pasa/Pasmine :: FCI VI-
Idi na: